Skip to main content

SOCIAL SCIENCE CLASS 10 HISTORY

 


VERY  SHORT ANSWER QUESTIONS

1.Who invented the cotton mill?

ans-Richard Arkwright

2. When set up the first jute mill in Calcutta?

Ans- Seth Hukumchand.

3. Which was the first industry established in England?

Ans- Cotton industry.

4. Which country faced labour shortage in the19th century?

Ans- America

5. When and where did the Great Depression start?

Ans- In 1929,in France.

6. Who was the English industrialist to manufacture the new model of steam engine?

Ans- Mathew Boulton.

7. What was flying shuttle?

Ans- Flying shuttle was a mechanical device for weaving.

8. Where was the Elgin Mill set up?

Ans- At Kanpur.

9. Name the industrialist who made a fortune in the China trade in the 1830s.

Ans- Dwarkanath Tagore.

10. Which weapon was not used during the first World war?

ans- Atomic weapon.

Comments

Popular posts from this blog

OCD STORY (Psychology based story)

  DESCRIPTION-OCD (OBSESSSIVE COMPULSIVE DISORDER)  बालकनी में बैठकर राजीव के साथ चाय पीना मुझे बहुत अच्छा लगता है | शादी के 18 साल हो गए पर अब भी सबकुछ नया लगता है | लेकिन गुजरे सालों में अपने किए बेवकूफी पर हमेशा शर्मिंदा रहती हूँ... |मैंने तो खो ही दिया था राजीव का साथ अपनी बेवकूफी से...  घर के बड़ो ने भी कभी ध्यान नहीं दिया, बस कहते थे मियां-बीवी हैं आपस में लड़ेंगे और फिर रहेंगे भी साथ में | सच बोलूं तो मुझे भी अंदाजा नहीं था कि मेरी एक आदत हम दोनों में ऐसा दरार ला देगी कि हम   divorce तक के फैसले पर पहुँच जाएंगे!!  "मुझे हर चीज साफ-सुथरी  और जगह पर रखने की आदत थी, ऐसा तो सब करते हैं पर मैं जरुरत से ज्यादा सजग रहती थी|" राजीव फाइल सीधे ना रखे, पहने हुए t-shirts chair  पर रख दें, चाय पीकर हाथ ना धोएं और ना जाने क्या -क्या... ऐसी आदतें मेरे लिए किसी अपराध से कम नहीं होती थी, मैं सोचती थी कि ऐसे अपराधों के लिए भी सख्त से सख्त कारवाई होनी चाहिए | मैं चाहती तो नहीं थी पर बर्दाश्त करते-करते टोक ही दिया करती थी कि इस सामान को ऐसे मत छुएं, ऐसे मत रखि...

Psychology Quiz

  DESCRIPTION - FOR NET , RET PGT AND OTHER EXAMS 1. Who initiated the two - factor theory of intelligence ? a) Thorndike b) Spearman c) Thurstone d) Guilford Ans- ( b ) 2. Who among the following had given the ‘Structural theory’ of intelligence? a) Spearman b) Thurstone c) Guildford d) Thorndike Ans- (c) 3. The term ‘cognition’ means? a) Knowing and understanding the world b) To feel something c) To take action Ans- ( b ) 4. Primary  factors of counselling are: a) Cognition, affection and conation b) Thinking, advicing and judging c) Thinking, perceiving and advicing Ans- ( a ) 5. Binet and Simon   published two subsequent revisions of the--- test scale. a) 1903 b) 1905 c) 1902 d) 1907 ANS- 1905 6. Which of the following terms is derived from a Latin word, framed by Cicero to translate a Greek word used by Aristotle to including all cognitive processes? a) Perception b) Memory c) Intelligence d) Learning Ans- (c) 7. Who said to be...

Emotional poetry(अकेलापन) by Pallavi Mishra

  अकेलापन  लगता है बरसों से कोने में अकेले पड़ी हूं यह नीरस हृदय का खालीपन गुमसुम सी दीवार और मेरा चीखता मन गूंजता है कानों में।।              कभी मोबाइल, कभी खिड़कियों पर               कभी बालकनी में               राहों पर टकटकी लगाए              सुबह से शाम हो जाती है।             जहां किसी के लौटने का इंतजार नहीं             किसी को मुझ तक पहुंचने की जल्दबाजी नहीं। घड़ी की टिक-टिक की आवाज और सजे-धजे कमरे जहां सिलवट पड़ते ही नहीं। नींद कोसों दूर है यह सूनापन,अकेलापन इतनी व्यस्त दुनिया में जहां मेरे खालीपन की कोई जगह नहीं।। By Pallavi Mishra