Skip to main content

Psychology Quiz

 

DESCRIPTION- FOR NET,RET PGT AND OTHER EXAMS
1. Who initiated the two-factor theory of intelligence?

a) Thorndike b) Spearman c) Thurstone d) Guilford

Ans- (b)

2. Who among the following had given the ‘Structural theory’ of intelligence?

a) Spearman b) Thurstone c) Guildford d) Thorndike

Ans- (c)

3. The term ‘cognition’ means?

a) Knowing and understanding the world

b) To feel something

c) To take action

Ans- (b)

4. Primary  factors of counselling are:

a) Cognition, affection and conation

b) Thinking, advicing and judging

c) Thinking, perceiving and advicing

Ans- (a)

5. Binet and Simon   published two subsequent revisions of the--- test scale.

a) 1903 b) 1905 c) 1902 d) 1907

ANS- 1905

6. Which of the following terms is derived from a Latin word, framed by Cicero to translate a Greek word used by Aristotle to including all cognitive processes?

a) Perception b) Memory c) Intelligence d) Learning

Ans- (c)

7. Who said to be one of the most acute maternal infection leading to mental Retardation?

a) Sypillis  b) Herpes  c) Rubella d) Small Pox

Ans- (c)

8. Who among the following psychologists made the first attempt to classify mental retardation in terms of intelligence?

a) Seguin b) Terman c) Binet d) Wechsler

ANS (C)

9. Psychological tests are behavior  samples that are:

a) Uniform b) Objective c) interpretable d) All of the above

Ans- (d)

10. In hierarchial theory, intelligence is pictured as a sort of :

a) Pyramid b) Square c) triangle d) circle

Ans- (a)

Comments

Popular posts from this blog

Effective Communication:Techniques to Improve Communication Skills

  Improve communication Skills  Effective communication doesn't come easily to you, but by practicing assertiveness like assertive body language, steady eye contact without staring, smiling when pleased and many more. It would come in habits and will be part of communication skills. So, here are some of the key techniques that you can apply to make all your communication skills more assertive. a) Own your communication- It is very easy to say things to others without realising completely what can be the effect of that, so words are very powerful to make you feel a certain way. Before you speak or say something THINK twice. T - Is it true? H- Is it helpful?   I- Is it inspiring?   N- Is it necessary? K- Is it kind? (b) Try to describe rather than judge- Judging others with labels is a trick that our ego teaches us when we are young. Instead of judging someone,  we need to use honest and accurate communication devoid of judgement.  c) Manage conflict with ass...

IMPORTANT ABBREVIATIONS (SOCIAL SCIENCE)

  PDS-  Public Distribution System BMI- Body Mass Index HDI- Human Development Index GDP- Gross Domestic Product IMR- Infant Mortality Rate UNDP- U nited Nation Development Programmme MNREGA- Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act HDR- Human Development Report NSSO- National Sample Survey Organisation NITI Ayog- National Institution for Transforming India RTI- Right to Information RTW- Right to Work

PRANAYAM FOR HEALTH AND FITNESS

  DESCRIPTION-  WHAT IS PRANAYAM?                                                                        SOME EASY TYPES OF PRANAYAM The word Pranayam    is derived from Sanskrit word which means breathing air as power of life. Pranayam is a systematic breathing activities in which inhalation,breath ( Purak , Rechak   and Kumbhak ) are controlled. There are various types of   Pranayam based on this process of inhalation, exhalation and holding like breath. Pranayam develop a lot of inner strength and cure many chronic health problems . HERE ARE SOME PRANAYAM WHICH IS BENEFICAL FOR HEALTH AND FITNESS- ANULOM - VILOM PRANAYM -    It is simple inhalation from nose to and long inhalation from mouth. It   cures cough, cold, asthama ,headache, reduces stress, reli...